2019. szeptember 29., vasárnap

Az ószövetség a marxizmus és korunk tudományos technikai fejleményei

Az ószövetség, és azon belül a genezis könyve érdekes olvasmány mindenki számára. Különösen az első emberpár bűnbe eséséről szóló rész. A bibliai teremtő Isten a sumér és egyiptomi teremtésmítoszokkal szemben transzcendens marad a világgal szemben, mintegy kívülről teremti a világot egy időbeli periódus során hat nap alatt, amivel a történelmi idő formájával tölti meg a természetet. Az embert a természet urának teremti, amely uralkodik minden más lény felett. Először teremti meg a férfit, majd annak oldalbordájából a nőt. A természet ezután minden jóval ellátja az embert, de a kert közepén álló fáról a tudás fájáról Isten megtiltja, hogy az ember egyen.
A Sátán tanácsára és a nő közvetítésével azonban a férfi mégis eszik a tudás fájáról, így Isten megbünteti az első emberpárt. A paradicsomi gondatlanság ezután elvész, a férfinek kemény munkával kell majd megkeresnie kenyerét ahol a mezők tövist és bojtorjánt teremnek neki, vagyis a természet ezután nehezen kezelhetővé válik számára. A nővel együtt családban kell ezentúl élnie aki felett uralkodnia kell, és akinek gyermeket kell nemzenie, hogy biztosítsa önmaga továbbélését, mert halhatatlansága is elvész ezután. Porból lett és a porba tér vissza majd ezután minden ember miután meghalt.
Sokan a bűnbeesés előtti állapotokat az ősközösségi társadalom állapotával azonosítják, amikor az ember életében még nem voltak jelen azok a problémák, amelyekkel Isten a bibliában megbüntette az embert. Milyen is volt az ősközösségi társadalom. Az ember számára ebben a gazdálkodási formában még nem volt nehezen kezelhető a természet, mert csak annyit vett el a természetből amennyit vissza is tudott bele pótolni. Tehát nem volt környezetszennyezés, ökológiai válság, mint ma. Továbbá a munka nem volt az ember számára örömtelen, mert a halászat, vadászat és gyűjtögetés nem egy munkafolyamatra való szakosodást igényelt, mint ami a modern gazdaságban szükségeltetik, hanem több tudásterület összehangolását, mint például a fegyverkészítés, az időjáráselemzés, a megfelelő tájékozódás stb. Az ember nem arca verejtékével kereste kenyerét.
A család mai formája abban a világban nem létezett. A férfiak nem egy nővel élték le életüket, hanem a törzs több nőtagjának is gyermeket nemzettek életük során majd a nőket magukra hagyták, hogy egyedül neveljék fel a gyermekeiket, vagy csak a vadászat során megszerzett húsból vittek nekik néha valamennyit és lényegében ennyi volt a kapcsolatuk a családjukkal, a gyermeknevelés oroszlánrésze a nőre hárult. A halhatatlanság kérdésére később térek rá.
Sokféle dolgot hallottam már azzal kapcsolatban, hogy Karl Marx a marxista ideológia atyja miért ellenezte a magántulajdont. Így például azt is, hogy el akarta ezzel pusztítani az emberiséget, mert a magántulajdon az ember legtermészetesebb szükséglete, ami nélkül nem is maradhat életben. A valóság az, hogy azért ellenezte, mert szerinte egyoldalúvá teszi az embert. Ez egyébként bárki által belátható igazság aki vezetett például már egy saját tulajdonban lévő vállalkozást, mert az egész embert kíván. Tehát aki egy magántulajdonban lévő vállalkozást vezet, az csak arra tud koncentrálni, és azzal tud foglalkozni ami azzal a vállalkozással kapcsolatos. Másra egyszerűen nem marad ideje. Aki ezt nem hiszi az próbáljon meg menedzselni egy vállalkozást.

Marx ezzel szemben a proletariátus életmódját, vagyis a gyári munkás létet preferálta. Ahol nem vagy a magad ura, mint amikor egy vállalkozást vezetsz, mások mondják meg, hogy mit csinálj, mondhatni fogaskerék vagy egy gépezetben, viszont ha a munkanapodon a kiadott normát, amit elvárnak, időre megtermeled, akkor senki nem fog zargatni, hazamehetsz, és a nap többi részében már a magad ura vagy. Te döntöd el, hogy mit csinálj, hogy hogyan töltöd a szabadidődet, és az így kapott szabadidődben akár mindenre kiterjedően ki is művelheted magad. Olvashatsz könyveket, járhatsz kulturális rendezvényekre, és így tovább. Bár tudom, hogy a munkások többsége nem ezt teszi, de így akár széleskörűen ki is művelheted magad, és azért preferálta ezt az életformát Marx, mert az ő eszménye az univerzálisan, minden oldalról, vagy legalábbis a lehető legtöbb oldalról kiművelt embertípus volt. Nem az egyetlen szakterületre szakosodott ember.

Ezt pedig úgy látta megvalósíthatónak, hogy a történelemben végbemenő osztályharcok nyomán a munkásosztály, a proletariátus majd a történelem végén átveszi az uralmat a tőkésosztálytól, és az ő életformája érvényesül. Mennyire váltak be az ezzel kapcsolatos jóslatai? Nos korunkban több olyan új tudományterület is született, így a mesterséges intelligencia és a nanotechnológia, amelyek történelmi osztályharc nélkül abba az irányba mutatnak a távolabbi jövőben, hogy akkor már nem egy tárgyra szakosodott szakemberekre lesz szüksége a gazdaságnak, hanem inkább univerzálisan művelt emberekre.

A nanotechnológia tudománya arra irányul, hogy az anyagi világ atomi szintjeit manipulálva hozzunk létre újfajta, különleges tulajdonságú anyagokat, anyagi szerkezeteket akár gombnyomásra. Ez a tudomány pedig majd a távoli jövőben a remények szerint odáig fog fejlődni, hogy az emberek majd gombnyomásra létre tudnak hozni szinte a semmiből, vagy egy akármilyen részecskehalmazból bármilyen használati tárgyat, vagy műszaki eszközt.

Így megvalósulhat az, hogy gombnyomásra házak nőnek ki a Földből egy pillanat alatt, vagy akár egy egész űrhajó is kinőhet a földből egy gomb megnyomásával. Ezzel pedig lényegében nem lesz szükség többet ipari üzemekre, hogy megtermeljük a használati eszközeinket, hanem csak egy nanotechnológiát alkalmazó gépi eszközre lesz szükségünk és azzal bármit előállíthatunk magunknak. Tehát megvalósul az önellátás, amiről sok anarchista álmodik, de nem úgy, hogy visszatérünk a földműveléshez, hanem úgy, hogy olyan szintre fejlődik a nanotechnológia.

A másik ilyen tudományterület az a mesterséges intelligencia, amit gondolom többen ismernek, vagy szinte mindenki. Ez arra irányul, hogy a gépi intelligencia képes legyen olyan feladatokat megoldani, amiket eddig csak az emberi gondolkodás tudott. Így a tudományos kutatás, vagy a művészi alkotás, és a tudományos előrejelzések itt is azt mutatják, hogy a távoli jövőben a gépek képesek lesznek majd automatikusan új tudományos eredményeket kikutatni, vagy az emberi alkotómunka mintájára minőségi művészeti alkotásokat létrehozni.

Ha pedig ez a két tudományág arra a szintre jut, amit az előrejelzések mutatnak, akkor az ember akár egy gombnyomással elő tudja majd állítani az eszközöket amire szüksége van, tehát önellátó lesz, és nem kell majd dolgoznia. Továbbá a tudományos kutatáshoz nem kell majd elmélyednie egy-egy tudományterületben, hanem inkább csak felületes ismereteket kell szereznie több tudományterületről, hogy azokat kombinálva új ötleteket dolgozzon ki, hogy milyen új tudományos eredményt vagy új technikai eszközt hozzon létre. A többit pedig már a mesterséges intelligencia alkalmazás megoldja. Kikutatja az ember helyett az új tudományos eredményt, vagy új technikai eszközt amire az ember parancsot adott neki. Így majd bárkiből tudós lehet aki szabadidejében sokat olvas, és művelődik, hogy több tudományterületet felszínesen megismerjen, és azok eredményeit egy új szintézisben kombinálni tudja, hogy új ötletekkel álljon elő.

Szabadideje pedig lesz bőven, mert mindenki önellátó lesz, és nem kell majd dolgoznia. Egy olyan gazdaságban, amit egy ilyen technológiai rendszer működtet, amit a nanotechnológia és a mesterséges intelligencia fejlődése előrejelez már nem külön szakterületekben elmélyedt szakemberekre, hanem univerzálisan sok oldalról kiművelt emberfőkre van szükség, hogy a technológia tovább fejlődjön, ez pedig Marx álmának megvalósulását jelenti, de nem a történelmi osztályharc, hanem a technológiai fejlődés útján. Tehát Marx jóslata nem biztos, hogy bevált annyiban, hogy a történelem az osztályharcok története, viszont beválni látszik annyiban, hogy a történelem az univerzális ember létrejötte felé tart.
Tehát úgy tűnik, hogy korunkban az ember megszabadulni látszik az egyik átoktól amit Isten az ősbűn miatt rótt rá, vagyis kezd megszabadulni a szakosodás átkától ami miatt a munka verejtékes szenvedés számára, és ezt a marxizmus megjósolta. Lássuk még, hogy például a nanotechnológia fejlődése milyen áldásokkal fogja megajándékozni az embert. Például azzal, hogy megszűnik a környezetszennyezés, és a természet kezelhetővé válik. Ha gombnyomásra bármilyen molekulahalmazból bármilyen anyagot létre tudunk hozni, akkor megszűnik annak kényszere, hogy a természetet kibányászva és kizsákmányolva jussunk hozzá a szükségleteinket kielégítő anyagi termékekhez. A felhasznált anyagokat környezetbaráttá tehetjük, így megszűnik a környezetszennyezés, a természet kezelhetővé válik az ember számára, nem fog neki tövist és bojtorjánt teremni. Megszabadulunk a második bibliai átoktól is. A nanotechnológia eszközeivel a halhatatlanságra is szert tehetünk az előrejelzések szerint. Ma már rendszeresen kísérleteznek olyan mikroszkopikus nanorobotokkal amelyeket az emberi sejtekbe juttatva kijavíthatják az öregedés okozta hibákat az emberi sejtekben megfiatalítva az embert. Továbbá a nanotechnológiától várják azt is, hogy az összes betegséget gyógyítani tudják a testbe juttatott nanorobotokkal. Tehát a nanotechnológia által az ember visszanyerheti az ősbűnben elvesztett halhatatlanságot. Az ember ugyan nem élt örökké az ősközösségben, de a bibliai ember talán érezte, hogy az ősbűntől való megszabaduláskor az ember egyúttal halhatatlanná is válik.
Végül a családról kell szót ejtenünk, amely az ősközösség felbomlásával, a magántulajdon és a szakosodás megjelenésével jött létre, és a történelem folyamán mindig erősen kötődött a magántulajdonhoz és ahhoz a jelenséghez, hogy az egyetemes tudás szakterületekre, és ennek megfelelő szakmákra oszlik. Amit az is jelez, hogy a középkorban a céhek nem is engedték be tagjaik közé azokat, akik házasságon kívül, törvénytelenül jöttek a világra. A házasság és a szakosodás kéz a kézben járt együtt a történelem folyamán, ezt Marx is részletesen leírta. Ha a jövőben megszűnik a szakosodás, és az univerzális tudású ember lép a helyére, továbbá ha az ember megszűnik halandónak lenni, akkor valószínűleg meg fog szűnni az a gyakorlat is, hogy a férfi egy nőnek nemz csak gyermeket és vele él haláláig, hanem akkor visszatérünk majd ahhoz az ősközösségi gyakorlathoz, hogy a férfi sok nőnek, vagy ha örök életű lesz akkor végtelenül sok nőnek  fog gyermeket nemzeni, és a felnevelésüket a nőre, vagy az államra hagyja, vagy esetleg mindkettőre egyszerre. Ezzel az utolsó ószövetségi átok is lehull a férfiról, nem kell majd családban élnie ahol a nőn uralkodik.
Tehát a technikai fejlődés jelenlegi trendjei szerint az ember a jövőben megszabadul a bibliában Isten által rá kiszabott büntetésektől, és visszatér az ősközösségi társadalom formájához csak az eredetinél magasabb szinten, a tudomány és a technika eredményeivel ötvözve. A jövő társadalma egy új ősközösségi társadalom lesz csak a réginél magasabbrendű ősközösségi társadalom, ahol a tudomány és a technika eredményei szolgáltatják az ember számára azokat az áldásokat amiket az ősközösségi társadalomban még élvezett a bűnbeesés előtt, csak most már a köztes időszakban lezajlott fejlődésnek köszönhetően, sokkal magasabb szinten. Ezt a társadalmat jósolta meg a marxizmus. Ez az úgynevezett kommunizmus: ősközösségi társadalom ötvözve a modern technika eredményeivel. Ez a marxista üdvtan végső célja, és ha Krisztus kereszthalála az ősbűntől szabadított meg minket, akkor tulajdonképpen a kereszténységé is. Amiből az következik, hogy a marxizmus tulajdonképpen nem más, mint szekularizált kereszténység, amit már sokan leírtak. A marxizmus, a genezis könyve, és a modern technika fejleményei így függenek össze egymással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése