2019. szeptember 15., vasárnap

Az abortusz kérdésről

Mostanában nem egy cikk jelent meg a baloldali sajtóban, amelyek azt állítják, hogy a kormány be akarja tiltani az abortuszt. A kormány ezt nem akarja megtenni, hanem inkább különféle népjóléti intézkedésekkel, pénzügyi transzferek nyújtásával, továbbá erkölcsjavító, családi életet népszerűsítő programokkal próbálja erről lebeszélni a nőket.
A statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon, illetve az európai fehér lakosság körében a diplomások alapítanak a leggyakrabban családot, vagyis a polgárosult, a polgári életbe jól beilleszkedett egyének. Ennek nyomán indokolt lehet az állítás miszerint a lakosság erkölcsjavító, és népjóléti intézkedésekkel való polgárosítása hosszú távon növeli a gyermekszámot. A kormány végeredményben nem valamiféle liberális megfontolásból teszi ezt, hanem mert fél a népharagtól. Fél, hogy az abortusz jogi eszközökkel való korlátozása olyan elégedetlenséget szülne a társadalomban, amely elsöpörné őket.
A kérdés az, hogy egy osztálytársadalomban, ahol a társadalom felső, vagyis polgári osztályra, és alsó, vagyis munkásosztályra tagolódik lehet e mindenkit polgárosítani, vagy legalábbis elég embert ahhoz, hogy a társadalom önreprodukciója helyreálljon. Jelenleg senki nem tudja megmondani, hogy igen, vagy nem, ez csak a jövőben fog kiderülni. Ha nem akkor ahhoz, hogy a társadalom önreprodukciója helyreálljon előbb-utóbb minden kormánynak, amely ezt akarja szembe kell néznie a népharaggal, és be kell tiltania az abortuszt, ha tetszik, ha nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése