2018. október 13., szombat

A kémiai vegyületek, vagy kémiai anyagok szerkezetét zenévé alakító program ötlete

Az ókori görög filozófusok sokat írtak a szférák zenéjéről, amely lényegében a naprendszer bolygóinak mozgásához rendelt zenei hangoknak a korabeli elképzelése volt. A nyugati hagyományt pedig mindig is végigkísérte ez a gondolat, hogy a naprendszer bolygóinak mozgásai zenei dallamokat hordoznak magukban. Napjainkban pedig, vagyis az informatika korában létre is hoztak egy weboldalt, amely zenei hangokat rendelt a naprendszer bolygóinak mozgásához. http://whitevinyldesign.com/solarbeat/

A naprendszer szerkezete pedig nagyon hasonlít a mikroméretekben elhelyezkedő atomok szerkezetére. Hiszen ahogy a naprendszer központi csillaga körül bolygók keringenek, úgy az atomok központi protonjai körül elektronok keringenek. Így arra gondoltam, hogy ha zenét lehet rendelni a naprendszer mozgásaihoz, akkor zenét lehet rendelni az atomokból álló kémiai vegyületekhez, vagy kémiai anyagokhoz is. A kémiai vegyületek kémiai elemekből állnak, amelyek lényegében egy atomból felépülő anyagok, csak ezek az egyedüli atomok különböző számú elektront és protont tartalmaznak. A kémiai vegyületek pedig több atom együtteseiből felépülő anyagok, ahol különböző elemek atomjai kapcsolódnak össze egymással egy molekulában, és ezek a vegyületek ezekből a molekulákból épülnek fel.

Véleményem szerint úgy lehetne zenét rendelni a kémiai vegyületek szerkezetéhez, hogy a kémiai periódusos rendszer minden eleméhez rendelünk először egy zenei hangot. Majd létrehozunk egy olyan számítógépes programot, vagy a fent belinkelthez hasonló weblapot, ahol van egy írható sáv, ahova kémiai vegyületek képleteit lehet beírni, vagy bemásolni. Majd a megfelelő gombra kattintva a képletben szereplő kémiai elemekhez rendelt zenei hangokat lejátszani annyiszor ahányszor az adott képletben az elemek szerepelnek. A H2O például a víz vegyületének a képlete, láthatóan két hidrogénatomból és egy oxigénatomból áll, tehát ha ezt a képletet bemásoljuk a programba, és elindítjuk a zenelejátszást, akkor a programnak kétszer kell lejátszania a hidrogénhez rendelt hangot, és egyszer az oxigénhez rendelt hangot.

A programba terveim szerint tetszőleges mennyiségben és sorrendben lehetne kémiai képleteket bemásolni és lejátszani, majd azokat zenei formátumban lementeni, és így hallhatóvá válna az ember számára a kémiai anyagok szimfóniája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése