2015. szeptember 7., hétfő

A képernyő felosztó programok kibővítése egérkurzor sokszorozóval

Jól ismert számítógépes programcsaládba tartoznak az úgynevezett képernyő felosztó programok, mint például az Acer GridVista, amiről itt látható egy érdekes videó: http://videosmart.hu/video/kepernyo-felosztasa-akar-4-ablakra-az-acer-gridvista-segitsegevel Ezek lényegében olyan programok, ahol a számítógép képernyőjét több részre lehet felosztani, és az egyes számítógépen futtatott programokat ezekbe az egymástól elhatárolt képernyőrészekbe beméretezni, és berögzíteni, és ezzel a futtatott programok egymással szépen, arányos méretekben elhatárolva foglalnak helyet a képernyőn, ami megkönnyíti párhuzamos kezelésüket.

Véleményem szerint nagy hátránya azonban ezeknek a képernyő felosztó programoknak, hogy a képernyő felosztásával párhuzamosan nem kerül külön egérkurzor minden ilyen képernyőrészletbe, hanem a különféle képernyőrészeket, illetve a bennük futó programokat és alkalmazásokat továbbra is csak egy egérkurzorral lehet kezelni. Ezért fontosnak tartanám, ha hozzáadnának ezekhez a programokhoz olyan funkciót is, mint például, ha lenyomunk egy funkcióbillentyűt, mondjuk az F12-őt, akkor az egérkurzorunk sokszorozódjon meg, és kerüljön egy mindegyik képernyőrészletbe.

Persze ennek csak akkor van értelme, ha meg tudjuk oldani azt is, hogy az egyes képernyőrészletekben lévő egérkurzorokat különféleképpen tudjuk mozgatni. Ezt meg lehetne oldani úgy, hogy egy másik funkcióbillentyű, mondjuk az F11 lenyomásával előhozunk egy ablakot ahol a billentyű nyomogatásával kiválaszthatjuk, hogy melyik az a képernyőrészlet ahol jelenleg egyedüliként akarjuk mozgatni az egérkurzort, majd ezt egymásután megtehetjük minden képernyőrészlettel, miután pedig minden képernyőrészletben bepozícionáltuk az egérkurzort az első, tehát az F12 funkcióbillentyű megnyomásával visszatérhetünk ahhoz az alapállapothoz, hogy az összes képernyőrészletben egyszerre tudunk mozogni és kattintani az egérkurzorral.


Ez akkor hasznos, ha valamilyen parancsokat különféle alkalmazásokban egyszerre akarunk kiadni. Természetesen külön billentyűparancs kell hogy szolgáljon arra az esetre is, amikor abba az alapállapotba akarunk visszatérni, amikor csak egy egérkurzorral tudjuk kezelni az egész képernyőfelületet. Az egyes parancsok azonos időpontban való leadásának lehetősége véleményem szerint éppúgy hasznos lehet tudományos kísérletekben, internetes szerencsejátékokban, mint különféle internetes tranzakciók lebonyolításában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése