2014. október 14., kedd

Teljesítménybérezés megoldása az egészségügyben

A Hargita Line http://www.hrline.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10656%3Ateljesitmenyalapu-berezest-javasolnak-az-egeszseguegyben-&catid=7%3Ahelyi-hirek&Itemid=9 adott hírt arról, hogy Romániában teljesítményalapú bérezést akarnak bevezetni az egészségügyben. Ez a háziorvosi ellátás területén már több országban is bevett gyakorlat Európa szerte. Az újdonság itt abban áll, hogy Romániában a szakellátás területén is be akarják ezt vezetni, és ha jól értettem a vita akörül van Romániában, hogy hogyan mérjék a szakorvosok teljesítményét, mivel Mariana Campeanu román munkaügyi miniszter szerint nem az elvégzett műtétek száma mutatja legjobban, hogy jó orvosokról van e szó, hiszen ez szerinte akár az elvégzett feladat alacsonyabb színvonalát is okozhatja. Véleményem szerint Magyarországon is szükség lenne teljesítményalapú bérezésre a szakellátásban, mert ez egyrészt megoldást jelentene az orvosi munkaerő külföldre vándorlásának kérdésére, másrészt ez az egyetlen eszköz arra, hogy az orvosi ellátás színvonalát javítsuk, hogy az orvosok tényleg törődjenek a betegekkel és ne csak felületesen kezeljék őket arra gondolva, hogy a fizetésüket így is úgy is megkapják. Továbbá a hálapénz körüli vitát is csak ez oldhatná meg.

A kérdés az, hogy hogyan mérjük a szakorvosok teljesítményét, úgy hogy tényleg az kapjon több fizetést, aki jobban végzi a munkáját. Véleményem szerint úgy kellene ezt csinálni, hogy jogszabályban kellene rögzíteni, hogy az orvosok ezentúl csak egy számítógépes adatbázisból kiválasztva adhassanak diagnózist a betegeknek, amely a betegségek neveit tartalmazza. Továbbá minden betegségnek a neve mellett fel kellene tüntetni egy kódot, ami azt mutatja, hogy az a betegségnév a tudomány mai állása szerint gyógyítható, nem gyógyítható, vagy szinten tartható betegséget jelöl e.

Ha a betegség gyógyítható és az illető orvosnak sikerül meggyógyítania a beteget, akkor abban a hónapban megkaphatja a beteg után járó teljesítményjutalékot az alapbére mellé a kórháztól. Ha pedig nem tudta meggyógyítani, akkor természetesen nem kapja meg. Ha a betegség nem gyógyítható, de szinten tartható, és a betegnek folyamatosan szakorvosi kezelésekre kell járnia élete végéig, akkor törvényben kellene rögzíteni, hogy a betegnek minden kezelés alkalmával fizetnie kellene az orvosnak valamennyi nem túl magas összeget, amit mindenki megengedhet magának, mondjuk 100 forintot kezelésenként a szabad orvosválasztás fenntartása mellett , hogy így legyen biztosítva az orvos teljesítménybérezése, és az orvos teljesítményének a mérése, hiszen ha a beteg úgy érzi, hogy nem kezelik megfelelően, akkor a beteg más orvost választ és más orvosnak fizeti ki a pénzét. Ha betegség nem gyógyítható, hanem csak szinten tartható, de a szintre hozás is orvosi beavatkozást igényelt, így mondjuk valakinek levitte a villamos a lábát, és el kellett állítani a vérzést, hogy a beteg életben maradjon, és az orvos ezt sikeresen végrehajtotta, akkor az orvos természetesen ezért is megkaphatja a teljesítményjutalékot.

Ha pedig a betegség nem gyógyítható, akkor a betegre, vagy ha az halott, vagy nem beszámítható, akkor a beteg hozzátartozóira, ha pedig azok sincsenek, akkor a beteg ügyeit kezelő hatóságra kellene bízni a döntés jogát, hogy az illető orvos megkaphatja e az államtól a beteg után járó teljesítményjutalékot, hogy nem sikerült meggyógyítania ugyan, hiszen ez lehetetlen, viszont mindent megtett e betegért a betegnek vagy annak hozzátartozóinak megítélése szerint. A döntést a betegek egy nyilatkozat aláírásával tehetnék meg minden ilyen alkalommal a kórház számára. Ha a betegség nem gyógyítható a tudomány mai állása szerint, de a beteg mégis meggyógyul, vagyis csodával határos gyógyulás történik, ilyen is nem egyszer előfordul az orvosi gyakorlatban, akkor természetesen az orvos megkaphatja a teljesítményjutalékot a beteg után. Véleményem szerint  lehetne úgy is kategorizálni a gyógyítható betegségeket, hogy kevésbé súlyos, közepesen súlyos, vagy nagyon súlyos, és a súlyosabb kategóriákba tartozó betegségek meggyógyításáért az orvosok magasabb összegű teljesítményjutalékot kellene hogy kapjanak.

A törvények betartásának felügyeletére külön orvosszakértőket is lehetne alkalmazni a kórházakban, akikhez a betegek jogorvoslatért fordulhatnának, ha az orvos például a zárójelentésben úgy ítéli meg, hogy a beteg gyógyult a teljesítményjutalék megszerzése végett, de a beteg úgy érzi, hogy mégsem gyógyult meg.

Felhasznált Irodalom:

Hargita Line: Teljesítményalapú bérezést javasolnak az egészségügyben http://www.hrline.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10656%3Ateljesitmenyalapu-berezest-javasolnak-az-egeszseguegyben-&catid=7%3Ahelyi-hirek&Itemid=9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése