2011. július 16., szombat

A modern pénzügyi rendszer ellenzőiről (Drábik, Zeitgeist stb.)

Az interneten könnyen találhatunk olyan honlapokat, írásokat, amelyek a modern pénzügyi rendszert bírálják. A világ minden baját a pénz, illetve a kamat meglétére akarják visszavetni. Gyakran zsidó, vagy keresztényellenes gondolatokat vázolnak fel. A legradikálisabb képviselőjük az úgynevezett Zeitgeist mozgalom, amely a pénz teljes megszüntetését akarja megvalósítani, számítógépes irányítást téve a helyébe sajátos utópiájában, erősen keresztényellenes felhangokat használva.

A pénz teljes megszüntetésével kapcsolatban ki kell fejteni, hogy honnan ered a pénz, és miért van szükség rá. Azt kell, hogy mondjuk, hogy a pénz nem a zsidók, vagy a keresztények találmánya, bár az tény, hogy a modern korban a pénzgazdaság irányítására nyugaton erős befolyást gyakorol a zsidóság, de ettől függetlenül nem az ő találmányuk, hanem a modernizációnak, vagyis az iparosodásnak, a városiasodásnak, a kereskedelem megjelenésének, és az ezzel együtt járó termékek, foglalkozások és szolgáltatások bővülésének és differenciálódásának általános velejárója.

Pénz a modern nyugati történelemben csak a középkor elején nem volt, amikor szinte teljes körű volt a naturálgazdálkodás, vagyis szinte mindenki földműveléssel foglalkozott. Mert a földműves az, aki majdnem teljes egészében el tudja látni magát. De ahogy megindul az iparosodás, egy városi iparos, már nem tud mindent előállítani magának, amire szüksége van, ezért szükségessé válik egy olyan értékmérő eszköz, amelynek segítségével lehetővé válik a különféle javak, és szolgáltatások forgalma, hogy mindenki be tudja szerezni, amire szüksége van. Ezt mindenkinek tudnia kellene, aki csak egy kicsit is ért a közgazdaságtanhoz.
A pénz az ókori görög-római társadalmakban is jelen volt, ezekben a társadalmakban is megindult az iparosodás, és a kapitalizmus kifejlődése egy idő után, bár a modern nyugati társadalmakban a kapitalizmus kísérőjelenségei a gépek megjelenésének köszönhetően hatványozottan vannak jelen. A gépek megjelenésének oka pedig a rabszolgaság eltörlése a középkor elején. Erről részletesen írtam a „A modern kapitalizmus kialakulásának történelmi okai” http://www.regivilagrend.eoldal.hu/cikkek/cikkek/a-modern-kapitalizmus-kialakulasanak-tortenelmi-okai.html című cikkemben.

Ha valaki még nem olvasta el, akkor kattintson a fenti linkre. Ebből következően, ha a pénzt egy iparosodott, technikailag magasan fejlett társadalomban akarnánk megszűntetni, az olyan kegyetlen diktatúrához vezetne, amihez képest a sztálinizmus kutya füle, ami megmutatkozik a Zeitgeist mozgalom utópiájában is. A pénz megszüntetésének egyetlen útja lenne, ha visszatérnénk a naturálgazdálkodáshoz, ha mindenki újból földműves lenne. Szerintem éppen a pénz megszüntetéséért leginkább kardoskodó egyének lennének a legjobban felháborodva azon, ha azt mondanánk nekik, hogy rendben, nem kell pénzgazdálkodásban élnetek, de akkor adjatok fel minden kényelmi szolgáltatást, amit a modern civilizáció nyújt, televízió, számítógép, telefon stb., és menjetek vissza kapálni a földekre. Én kíváncsi lennék, hogy mit szólnának ehhez.

Van egy mérsékeltebb irányzata is ennek a modern pénzügyi rendszer ellen küzdő mozgalomnak, ez a Drábik Jánoshoz köthető vonal. Ők nem akarják teljes egészében megszűntetni a pénzt, hanem inkább be akarják vezetni az úgynevezett kamatmentes pénzt. Ez lényegében olyan pénz, ami nem tartalmaz kamatot. Ez a gondolat végül is nem ördögtől való.

A problémám ezzel kapcsolatban inkább az, hogy a modern pénzügyi rendszer ellenzői ezt a gondolatot úgy mutatják be, mint valami világmegváltó gondolatot, mintha a világ minden problémájának megoldása ettől függne. A kamatmentes pénz esetleges bevezetése önmagában csak annyiban tekinthető pozitív gondolatnak, hogy fellendítheti a gazdaságot azáltal, hogy eltűnteti a pénzből a kamatot, de a különféle kapitalista cégek a kamatmentes pénz bevezetése után is profitmaximalizálásra fognak törekedni.

Ennek következtében környezetszennyezés ugyanúgy lesz, ezt azért írom, mert a modern pénzügyi rendszer ellenzői gyakran pendítenek meg környezetvédő szólamokat. Giccset közvetítő kereskedelmi csatornák, mint például RTL KLUB ugyanúgy lesznek. Multinacionális cégek ugyanúgy lesznek, mert a jelenlegi technológiai fejlettség fenntartása mellett nem lehet nélkülözni őket. Legjobb példa erre Kína, amely nem függ a nyugati bankok kamataitól, nem vett fel hitelt az IMF-től, sőt állítólag éppen ők hitelezik manapság az Amerikai Egyesült Államokat, ennek köszönhetően pedig nagyarányú gazdasági fellendülés tapasztalható náluk.
Emellett viszont éppen náluk mutatkoznak meg leginkább a kapitalizmus káros hatásai. A környezetszennyezés náluk a legerősebb, óriási népességfogyás indult el náluk, és még sorolhatnám. Tehát a kamatmentes pénz bevezetése nem ördögtől való gondolat, de nem is kell rá úgy tekinteni, mintha ez váltaná meg a világot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése