2018. február 4., vasárnap

Az elkallódott múlt építészeti kincseinek helyreállítását elősegítő mobil applikáció elkészítése

Manapság igen elterjedtek az úgynevezett mobiltelefonokra telepíthető szkenner applikációk, amelyekkel különféle dokumentumokat, mind például rajzokat, névjegykártyákat, szöveges reklámkatalógusokat stb., lehet beolvasni a mobiltelefonba, majd különféle szöveges formátumokban, mint például doc, pdf stb., elmenteni. Nekem eszembe jutott az ötlet, hogy egy ilyen applikációval akár régi építészeti tervrajzokat is be lehetne szkennelni mobiltelefonokba, majd nem szöveges, hanem valamilyen digitális építészeti tervező program formátumában elmenteni. Manapság pedig már létezik egy olyan magyar fejlesztésű alkalmazás, amivel a nyers digitális építészeti terv fájlból VR (virtuális valóság) eszközökkel bejárható háromdimenziós térbeli modelleket lehet alkotni. Ez nem más, mint az Abstracto, amelyet pontosan ilyen célra terveztek.

Ennek a két alkalmazásnak az összekapcsolásával pedig a régi, meg nem épített tervrajzokat új életre kelthetnénk, és akár egy új közösségi oldalt is építhetnénk erre a rendszerre, ahol egy szkenner applikációval bárki beolvashatna régi tervrajzokat, hogy azokat egy beépített Abstracto alkalmazással VR eszközökkel bejárható háromdimenziós modellekké alakítsa, és közzétegye ezen a közösségi oldalon, hogy bárki más is bejárhassa akár egy VR szemüveggel. A közösségi oldalak így akár közösen összefogva virtuális városokat is összeállíthatnának a régi, meg nem épített épületekből, helyreállítva egy elkallódott, soha meg nem alkotott múltat, újra megélve, hogy milyen is lehetett volna a múlt egykoron.

Magyar fejlesztéssel bolyonghatunk a jövő épületeiben http://magyarepitok.hu/technologia/2017/11/magyar-fejlesztessel-bolyonghatunk-a-jovo-epuleteiben

Office Lens alkalmazás https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.officelens&hl=hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése