2016. május 12., csütörtök

A Jobbik véleményéről a betelepítési kvótáról szóló népszavazással kapcsolatban

Mint ahogy arról mindenki értesülhetett a Jobbik ellenzi a Fidesz kezdeményezését az Európai Únió betelepítési kvótáját ellenző népszavazásról. Szerintük a betelepítési kvóta ellen úgy kellene védekezni, hogy a Fidesznek egyszerűen rögzítenie kellene az alaptörvényben, hogy Magyarországra ne lehessen migránsokat betelepíteni. Ez a Jobbik azon alapállását tükrözi, amely elutasítja a demokráciát. Ezt a Jobbik prominens képviselői szerte az interneten hirdetik, hogy ők a demokratikus berendezkedést, mint olyat nem igazán preferálják, és ez a véleménynyilvánítás azt is jól tükrözi, hogy ők máris úgy tesznek, mintha nem is demokráciában élnénk, és a demokratikus intézményeknek semmi jelentőségük nem lenne.

Ha egy diktatúrában, vagy tejhatalmú királyságban élnénk, ahol esély sincsen a hatalomváltásra, akkor a Jobbik javaslata helyt álló lenne, mert akkor ugyan mi szükség van népszavazásra, hiszen úgyis az ország vezetői fogják megmondani az idő végezetéig, hogy mi legyen. Akkor elég törvénybe foglalni, hogy nem akarunk bevándorlókat látni az országunkban. A demokráciában viszont mindig megvan a kockázata annak, hogy a baloldali ellenzék újra hatalomra kerül, akár 2/3-os többséggel is, és akkor nyugodtan megváltoztathatja az alaptörvényt mondván, hogy ez csak egy párt, vagyis a Fidesz akarata volt, nem az egész népé, a mi 2/3-os többségünk viszont a nép akarata volt, így nekünk azt jogunk van megváltoztatni.

A népszavazás viszont a demokráciában a többség akaratát fejezi ki, és a többség akarata a demokráciában mindenek felett áll. Az ellen nem ágálhat egyik baloldali párt sem, és maga az Európai Únió sem, mert az a nép akarata, és nem csak egy párté. Nem is beszélve a népszavazás szimbolikus jelentőségéről a demokráciában. A demokráciában a népszavazás az egy szimbolikus erődemonstráció, amely válságba sodorhat bizonyos politikai pártokat, vagy akár el is törölheti őket a politikai életből. Emlékezzünk csak rá, hogy a nemrég még regnáló 8 éves baloldali uralom alatt is a Fidesz sikeres népszavazási kezdeményezése sodorta válságba a baloldalt, aminek következtében az SZDSZ eltűnt a politikai palettáról, az MSZP pedig sok részre szakadt. Tehát a demokráciában csakis a népszavazás a megfelelő eszköz arra, hogy bizonyos helyes szándékok és akaratok megfelelően érvényesülhessenek, nem pedig a törvényalkotás.

De nézzük a dolgot a Jobbik szemével! Ha a parlamenti képviselőik nem is, de az internetes médiájuk egy része elutasítja a demokráciát, és ebből a szempontból helyesnek tűnhet ez a véleménynyilvánítás, hiszen, ha nincs demokrácia, hanem mindenkor a vezetők mondják meg, hogy mi legyen, akkor értelemszerűen nincs szükség népszavazásra, hanem elég törvénybe foglalni, hogy nem akarunk bevándorlókat. Ebben az esetben viszont el kell szakadnunk a nyugati kultúrkörtől, ki kell lépnünk az Európai Únióból, és kis ország lévén csatlakoznunk kell a keleti kultúrkörhöz, amiben az iszlám világ is helyet foglal. Akkor pedig ők fogják megmondani számunkra a követendő irányvonalat, az ő kultúrájukhoz kell igazodnunk, ami mint perspektíva hosszú távon nem sokban különbözik attól, mint amit most az Európai Únió akar ránk erőltetni vagyis, hogy fogadjunk be több millió, a keleti kultúrkörhöz tartozó, muszlim bevándorlót.

Vajon ezt akarja a Jobbik? Ha nem csak tájékozatlanságból hirdetik ezt a nézetüket, hogy alaptörvény módosítással kellene orvosolni a migrációt, hanem ők is jól átlátják ezt a helyzetet, akkor ezzel a javaslattal, annak látszólagos hazafias radikalizmusa ellenére, egyedül a muszlim bevándorlók és az iszlám világ érdekeit képviselik, és egyértelműen egy követ fújnak a baloldallal és a brüsszeli diktátumokkal megtévesztve a szavazótáborukat, a hazafias szólamokat hangoztató, de műveletlen magyar rétegeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése