2016. január 1., péntek

Új üzleti ötletek a Google Trends alapján (a bibliográfiakészítés automatizálása és városi extrém sportoláshoz használható öltözék és felszerelés)

Ezen a blogon már régóta teszek közzé általam kigondolt új üzleti ötleteket amelyekkel általában az olyan iparágak és műszaki tudományágak fejlődését szeretném elősegíteni, mint a gépipar, járműipar, űrkutatás stb., egyszóval a férfiasabb, az ember természet feletti uralmát inkább elősegítő iparágak, műszaki tudományágak fejlődését igyekszem előbbre vinni és próbálom kerülni az olyan, mondjuk úgy, nőies iparágak támogatását, mint a kozmetikai ipar, a játékipar stb. Most is ezt teszem, miután megtaláltam a Google Trends nevű oldalt https://www.google.hu/trends ahol azt lehet elemezni, hogy a Google oldalán nap mint nap kereséseket lefuttató embertömegek milyen témákra és milyen arányokban szoktak rákeresni, és ezek elemzése alapján képet kaphatunk arról, hogy a Föld különböző vidékein az embereknek mire van igényük ebből továbbmenve pedig üzleti ötleteket állíthatunk össze arra vonatkozóan, hogy ezeket a szükségleteket hogyan elégítsük ki egy gazdasági vállalkozás keretében. Az én célom pedig mint mondtam nem csak ezeknek a szükségleteknek a feltérképezése és kielégítése, hanem a feltérképezett szükségletek alapján olyan műszaki termékek és szolgáltatások kigondolása amelyek magasabb szintre emelik az ember szellemi és fizikai színvonalát magyarul ezeknek a szükségleteknek a megnemesítése magasabb szintre emelése.

A Google Trends-ben elsőként angol nyelvterületen kerestem rá a „machine”, vagyis „gép” kifejezésre. Ezek alapján a Google olyan bővített kulcsszavakat adott ki amelyekre az emberek ezen a tárgykörön belül rákerestek, mint a washing machine „mosógép” vagy a sewing machine varrógép. Ezek háztartási eszközök és főleg nők használják őket, így számunkra nem annyira érdekesek. Vannak viszont olyan kifejezések is, mint ciation machine „automatikus bibliográfia”. Az interneten több olyan kereső is van amelyekbe egy könyv vagy folyóiratcikk vagy egyéb más dokumentum címét begépelve hasonló témájú, vagy a témáról szóló egyéb könyvek vagy cikkek címeit kapjuk eredményül. Ez már adhat nekünk ötleteket arra nézve, hogy ha az ilyen oldalakat az emberek keresik, akkor hogyan építsünk erre a keresletre olyan új szolgáltatásokat, amelyek magasabbra emelik az emberek szellemi színvonalát. Mint mondtam ilyen oldalak már léteznek az interneten, de olyan szolgáltatásokról még nem tudok, amelyek automatizálnák is a különféle témakörökben létrehozható bibliográfiák előállítását.

Ismeretes, hogy az internetezők fel szoktak iratkozni bizonyos blogokra, híroldalakra amelyek őket érdeklik, hogy ha ezeken új bejegyzés keletkezik akkor arról ők automatikusan értesüljenek. Véleményem szerint azonban meg lehetne oldani azt is, hogy olyan alkalmazást írjunk, amely a leírtakhoz hasonlóan érzékeli ha például egy blogon új bejegyzés keletkezik ugyanakkor egy beépített mesterséges intelligencia alkalmazással máris elemzi a bejegyzés vagy cikk tartalmát, majd rögtön egy bibliográfiát generál arról a témáról amiről a bejegyzés szól, hogy az alkalmazás használója ezt rögtön megtekinthesse. Ugyanezt ki lehetne terjeszteni az olyan internetes dokumentum vagy videómegosztó alkalmazásokra, mint a slideshare vagy a youtube, sőt nem csak azokra, hanem az úgynevezett internetes televízió és rádióadásokra is. Tehát egy olyan alkalmazást is lehetne írni amely folyamatosan figyeli a különféle internetes rádió és televízióadásokban vagy azoknak egyes műsoraiban elhangzó tartalmakat és azok tartalma alapján automatikusan bibliográfiákat generál.

Továbbá elgondolható olyan mobiltelefonra írta alkalmazás is amelyet akkor használhatunk ha otthonunkban nézünk vagy hallgatunk valamilyen televízió vagy rádióadást vagy valamilyen nyilvános előadáson veszünk részt. A mobiltelefon felveszi a környezetünkben keletkező hangokat, mint ahogy a mi beszédünket is, így elgondolható az is, hogy például ülünk egy tudományos előadáson, a mobiltelefonunk felveszi az előadó által mondott szöveget majd egy beleépített alkalmazás által elemzi az elmondottakat végül automatikusan bibliográfiát generál azok tartalma alapján, illetve olyan internetes oldalak címeit keresi ki amelyek a témába vágnak. A Google Trends-ben a találatok között van még olyan is, hogy time machine vagyis „időgép” de ennek a találmánynak a kivitelezése a közeljövőben nem várható.

Van viszont olyan találat is, hogy machine gun „gépfegyver”, illetve ha az Egyesült Királyságra szűkítjük a találatokat akkor olyan találat is felmerül, mint war machine, ami az akciófilmekben szereplő szuperhősök speciális öltözékére és felszerelésére utal amelyekből pillanatok alatt előhúzható számtalan különleges fegyver, meg mindenféle más önvédelemre alkalmas eszköz és amelyekkel az egyének szuperemberekké és terminátorokká alakíthatóak. Tény hogy az angolszász országokban nagy hagyománya van a fegyverviselésnek, meg a szupermenkedésnek ami sok tragédiához vezetett már, és éppen ezért ezt nem is propagálnám, viszont ha a szuperemberré válás mégis ennyire divatos az angolszász országokban akkor annyi véleményem szerint megengedhető lenne hogy olyan öltözéket és felszerelést gyártsunk és forgalmazzunk, amely a városi körülmények között folytatott extrém sportokat segíti elő. Amivel például könnyen fel lehet mászni egy sokemeletes ház tetejére. Egy ház tetejéről a másik ház tetejére lehet átjutni stb. Ennek megfelelően olyan öltözéket is lehet készíteni ami véd a magasról való leesés következtében fellépő sérülésektől stb.

https://www.google.hu/trends/explore#q=machine&cmpt=q&tz=Etc%2FGMT-1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése