2015. november 14., szombat

Magic triplet, vagy varázs triplet, avagy a rubik kockából kinövő legújabb játék innováció

„A matematika területén közismertek az úgynevezett mágikus, vagy bűvös négyzetek, amelyek lényegében 3 x 3-as, vagy annál nagyobb táblázatokba rendezett egész számokat jelölnek, amelyekben érdekes matematikai szabályszerűségek figyelhetőek meg. A legegyszerűbb bűvös négyzet 3 sorral és 3 oszloppal az

1,2,3,4,5,6,7,8,9

[D]
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
számokból épül fel. Összegük 45, így mindegyik soron, oszlopon és átlón – röviden: mindegyik vonalon – 15-öt kell összegként kapnunk, ez lesz négyzetünk ún. bűvös állandója.”







„Ha összeadjuk a bűvös négyzet középső sorában és oszlopában, valamint a két átlójában lévő számokat, akkor egyrészt a B bűvös állandó négyszeresét kapjuk.
Másrészt észrevehetjük, hogy az összegben a bűvös négyzet minden eleme egyszer szerepel, kivéve a középső elemet (ezt jelölje x), ami négyszer. Ha tehát a középső elemet egyszer vesszük, akkor a bűvös állandó háromszorosát kapjuk.”

Ilyen és ehhez hasonló érdekes matematikai szabályszerűségeket figyelhetünk meg minden mágikus négyzetben, és ezeket nem is sorolom tovább, aki akar úgyis utána nézhet a szakirodalomban. Viszont beszélnünk kell az úgynevezett mágikus kockáról, amely hasonló a jól ismert Rubik kockához azzal a különbséggel, hogy az egyes rész kockái nem színek szerint vannak egymástól elhatárolva, hanem rájuk rajzolt számok szerint, és nem színek szerint kell kirakni őket, hanem 3 x 3-as mágikus négyzeteket kell kirakni az egyes oldalain.









Létezik még egy Rubik kockára épülő új játék innováció is, az úgynevezett triplet, ami olyan Rubik kockákat jelöl ahol az egyes rész kockák felületére egy-egy lyuk van fúrva, amibe cserélhető műanyagalkatrészeket lehet illeszteni. Ezzel az új játéktárggyal a tervezői szerint egy háromszemélyes játékot lehet játszani. Ebben a játékban minden játékos 3 a kockába vájt lyukakba illeszthető műanyag alkatrészt kap, és a három játékos felváltva adogatja egymásnak a kockát, és minden esetben amikor a kocka valakinél van, egy műanyagillesztéket helyezhetnek a kockába vájt furatokba, majd tovább kell adniuk a kockát.

Aki a kocka egyik oldalán, amelyek a másik játékos átadott neki egy sorban 3 műanyagillesztéket tud elhelyezni az győz, viszont az egyes játékosok mindig maguk döntik el, hogy a másik játékosnak a kocka melyik oldalát mutatják, illetve tekerhetnek is a kockán, ha úgy gondolják, és ezzel mindig megnehezíthetik, hogy a másik játékos ki tudja rakni a 3 műanyagillesztéket egy sorban.








Az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha ötvöznénk a két új játékinnováció tulajdonságait, és ezekre a kis műanyagillesztékekre, amelyeket a triplet tervezői a lyukakba helyeznek számokat rajzolnánk a mágikus kocka példájához hasonlóan. Ez azt jelentené, hogy a mágikus kocka számai cserélhetővé válnának, ami több lehetőséggel ruházná fel a mágikus kockát, mint játékot, továbbá, ha az így szerkesztett játékkal a triplet tervezői által elgondolt 3 személyes játékot játszanánk, azzal is új lehetőségek nyílnának, mint például ha a három megszámozott műanyagillesztékekkel nem csak egy három tagú sort, hanem egy 3 x 3-as mágikus négyzet egy-egy számsorát, vagy számoszlopát kellene kirakniuk a játékosoknak.



Felhasznált Irodalom:

Wikipédia: Magic cube https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_cube

Matematikai mozaik http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/matematikai-mozaik/ar13.html

Bűvös négyzetek 2. http://ofi.hu/sites/default/files/attachments/buvos_negyzetek_2_problema-jatek_felsotag_kozepisk.doc

Triplet https://www.youtube.com/watch?v=Hsz-F_nRRD0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése