2014. április 27., vasárnap

A falusi cigánybűnözés megoldása karöltve a falusi lakosság innovációs készségének fejlesztésével

Köztudott Magyarországon, hogy főként a Kelet-Magyarországi, cigányok által sűrűn lakott falvakban egyre inkább nő a cigányok által elkövetett bűncselekmények száma a lopásoktól az erőszakos bűncselekményekig bezárólag. A parlamenti pártok közül a JOBBIK hallatja leginkább a hangját ezzel kapcsolatban, és úgy akarja megoldani a problémát, hogy a Rendőrség, mint bűnüldöző szervezet mellett létre akarja hozni a Csendőrséget az eredeti két világháború közötti szervezet mintájára, akik majd a tervek szerint állandó jelleggel jelen lesznek ezekben a falvakban és vigyáznak az ottani lakosságra.

A kormányon lévő Fidesz ezt a gondolatot elutasítja mondván, hogy Magyarországon az alkotmány szerint a rendőrség az egyetlen legitim bűnüldöző szervezet, és nincs szükség még egy bűnüldöző szervezetre, hanem magát a Rendőrséget kell erősíteni, amit korábban meg is tett, növelte a rendőrség létszámát, továbbá nagy hangsúlyt helyez a segély helyett munka elvre is. Próbálják a cigányokat oktatni, és visszahelyezni őket a munka világába, vagy közmunkát adni nekik.

Ezeknek a módszereknek a hatékonysága azonban vitatott, sokak szerint nem kellő mértékben csökken a cigánybűnözés a falvakban. Nemrég a HírTV-ben mutattak be egy falut, akik létszámhiányra hivatkozva nem kaptak állandó segítséget a rendőrségtől, hiába kérték. Azzal egyet értek a Fidesszel, hogy felesleges még egy rendfenntartó szervezetet létrehozni állami pénzen és állami felügyelettel. A magyar rendőrségre ugyanis gyakran mondják, hogy korrupt, nem kellőképpen törődik a munkájával, és hogy politikailag is elfogult. Viszont ha létrehozunk még egy ehhez hasonló államilag működtetett szervezetet, nevezzük azt Csendőrségnek vagy bármi másnak mi biztosítja, hogy az nem lesz ugyanilyen korrupt, vagy hanyag?

Több régebbi cikkemből is kiderülhet azoknak, akik olvassák a cikkeimet, hogy én az innovatív szellemű gazdaság és állam híve vagyok, és mindamellett, hogy nem értek egyet a JOBBIK javaslatával a csendőrség létrehozásáról, szerintem is rugalmasabban kellene hozzáállnia a Fidesznek ehhez a kérdéshez annál, hogy azt mondják, hogy a rendfenntartás a Rendőrség monopóliuma és kész, ha pedig a Rendőrség mégsem tudja megoldani ezt a problémát, akkor nem foglalkozunk tovább ezzel a kérdéssel. Egyrészt azért, mert a cigánybűnözés tényleg probléma ezekben a falvakban, másrészt pedig azért, mert ez a JOBBIK malmára hajtja a vizet, amit nem akarunk.

Az innovatív szellemiség elvének megfelelően én úgy gondolom, hogy lehetőséget kellene adni a falvaknak, hogy maguk vegyék a kezükbe a rendfenntartást. Erre a törvény is lehetőséget biztosít valamelyest az önkormányzatoknak, hiszen nem teljesen igaz, hogy a törvények szerint a rendfenntartás monopóliuma Magyarországon teljes egészében a Rendőrség kezében van. 1983 óta a törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy közterületfelügyeletet hozzanak létre, akik bűnmegelőzési és rendfenntartási feladatokban és közreműködhetnek a Rendőrség mellett.

Véleményem szerint el kellene különíteni egy alapot a költségvetésben, amire pályázhatnának a problémás falvak önkormányzatai, hogy a kapott pénzből maguk szervezzenek a városi közterületfelügyeletekhez hasonló faluőrséget, mezőörséget vagy nevezzük bárhogyan. Ez azzal az előnnyel járna az államilag felügyelt rendfenntartó szervezetekkel: Rendőrség, Csendőrség stb., szemben, hogy mivel a faluőröket közvetlenül a falvak alkalmazzák, bármikor ki is rúghatják őket, ha hanyagul végzik a munkájukat, vagy ha korrumpálják őket a cigányok, míg mivel a rendőrséget és a csendőrséget az állam felügyeli, sem anyagi, sem munkáltatói jogviszony nem teszi őket függővé az önkormányzatoktól, és ezért a rendőröknek és a csendőröknek a pozíciójukból való elmozdítása nehézkes.

Mivel itt maguk a falvak vennék kezükbe a rendfenntartás ügyét, és maguk kényszerítenék ki a rendet saját maguk körül, ez a módszer növelné az emberek önállóságát és innovatív készségét is, ami a falvakban amúgy is alacsony. Ha a városok létrehozhatnak közterületfelügyeletet, a bankok pedig alkalmazhatnak biztonsági őrt, és ez nem veszélyezteti a Rendőrség rendfenntartó monopóliumát akkor az sem veszélyezteti, ha a falvak faluőrséget hoznak létre, tehát ez semmiképpen nem ütközik az alkotmányba.

1 megjegyzés:

  1. Ha pénzügyi problémái voltak, akkor ideje mosolyogni. Csak akkor kell felvennie a kapcsolatot Benjamin úrral, ha felveszi a hitelt és az Önnek megfelelő fizetési határidőt, és három munkanapon belül megkapja kölcsönét. Most hatodik alkalommal részesültem 700 ezer dolláros kölcsönben, 180 hónapos időszakra azzal a lehetőséggel, hogy a lejárat előtt fizetem. Benjamin úr segített nekem a kölcsönben. Vegye fel a kapcsolatot vele, és látni fogja, hogy őszinte ember, jó szívvel. E-mail címe: lfdsloans@outlook.com, és a WhatApp telefonszáma: + 1-989-394- 3740

    VálaszTörlés