2012. augusztus 18., szombat

Jánossy Ferenc: A gazdasági fejlődés trendvonaláról (könyvismertető)

A gazdasági fejlődés trendvonala nem más, mint egy ország több éves gazdasági növekedését bemutató grafikonba húzott egyenes, amelynek az irányába a gazdasági növekedést prezentáló vonal minden kisebb, vagy nagyobb ingadozás után visszatér az idő előrehaladtával. A gazdasági növekedésnek a trendvonaltól való nagyobb eltérése általában a háborús időszakokban szokott életbe lépni, amikor a gazdaság értelemszerűen recesszióba süllyed a külső hatásoknak köszönhetően.

A szerző is a gazdasági növekedést prezentáló vonalnak, a háborús időszakok nagy recessziói után, a trendvonal irányába való gyors visszatérésére felfigyelve fedezte fel azt a tényt, hogy a gazdasági növekedésnek szinte minden ország esetében van egy meghatározott trendvonala. Vajon mi határozza meg egy ország trendvonalának a meredekségét, és minek köszönhető a trendvonal állandósága? Két tényezőt is megvizsgál, amely ezt a jelenséget okozhatja, egyrészt a kutatás-fejlesztést, másrészt pedig a beruházási hányad nagyságát.

A kutatás-fejlesztés önmagában nem határozhatja meg a trendvonal meredekségét, mert a technológiai fejlődés csak az előállított áruk termelékenységének volumenét, vagyis mennyiségét növeli. Mivel pedig a technológiai vívmányok gyorsan elterjednek a fejlett országok között, ami azt jelenti, hogy a fejlett országok technológiai fejlettsége nagyjából minden időben azonos, ha csak a technológiai fejlettség határozná meg a trendvonal meredekségét, akkor a trendvonal meredekségének minden országban azonosnak kellene lennie, mert minden országban egyformán növelné a termelékenység volumenét.

A beruházási hányad nagysága sem okozhatja a trendvonal meredekségét, mert a beruházásokkal általában korszerűbb gépeket vásárolnak a különféle ipari üzemek, amelyek mint ahogy már leírtam csak a termelékenység volumenét növelik. Amit pedig egy bizonyos határon túl nem lehet növelni, mert azzal értékesítési nehézségekbe ütközünk, így egyáltalán nem a beruházási hányad határozza meg a trendvonal meredekségét, hanem fordítva a trendvonal meredekségéhez igazodik a beruházási hányad.

Ez pedig azért lehet így, mert a trendvonal meredekségét a szerző szerint az adott országban az ország munkaereje által generációról generációra felhalmozott tudás, tapasztalat határozza meg, amelynek értelemszerűen az ország gazdasági és technológiai szerkezete is függvényét képezi. Egy ország termelékenysége pedig nem haladhat túl azon, amit a gazdasági és technológiai struktúra arányai megengednek, mert az túltermelési válsághoz vezet. A munkaerő által a jelenben felhalmozott munkatapasztalat mindig az előző generáció felhalmozott munkatapasztalatának a függvénye, mindig az előző generáció munkatapasztalatából nő ki a generációk láncolatában, és ez okozza, hogy a trendvonal meredeksége állandó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése